Anmeldereksemplar

For nogle uger siden tikkede der en pakke ind ad døren. Jeg vidste godt at det var en bogpakke til Jason, men jeg vidste ikke hvilken bog det var. Som nævnt tidligere, så er Jason jo bogblogger for Lamberths Forlag. Sidste gang valgte vi en bunke bøger selv, men denne gang var det en overraskelse i pakken og vi glædede os.

Da pakken blev åbnet, var det bogen “9 måder at få børn på” af Vibe Juul Sannig. Vi blev overraskede, da det ikke lige var en bog vi havde forestillet os til Jason. Efter et hurtigt kig i bogen, blev vi hurtigt enige om, at det ikke var noget for ham endnu. Så derfor tog vi beslutningen om, at denne her gang ville vi anmelde bogen uden Jason.

Nogen af jer har sikkert set, at jeg lavede et par stories på Instagram, hvor jeg fortæller lidt om bogen og viser den. Jeg har nu lagt dem under highlights under “Boganmeldelser”, så I nemt kan finde det igen 📖

Hvorfor vi har valgt at anmelde bogen uden Jason

Som jeg fortalte i stories på Instagram, så har vi en lidt anden holdning til sådanne emner for små børn. Vi synes ikke det er noget man behøver at vide når man kun er 4 år. Derfor har vi også valgt ikke at vise bogen til Jason. Når man er i den alder, handler det om at være et barn og de voksne ting kan vente. Vi synes han skal have lov til at være et barn et par år endnu og det er ikke relevant information.

Vi ved godt at mange ikke deler samme holdning, da de fleste mener, at man skal fortælle børnene alt, præcis som de er. Men sandheden er, at børn ikke altid har behov for det. Jeg siger ikke, at man skal lyve til ens børn, men man skal kunne sortere i det, og vide hvornår man kan vente med nogle ting og så forklare det på en anden måde. En måde som er mere børnevenligt.

Den del med, at man i vores danske kultur fortæller alt som det er, kommer min mand og jeg aldrig til at forstå. Når det omhandler vores dreng, så foretrækker vi et filter. Når man er barn, har man et helt andet syn på verden og livet og en livlig fantasi – det synes vi at der skal være plads til. Jo mere man fortæller omkring hvordan verden egentlig hænger sammen, jo mere begrænser børneglæden og fantasien. Det er det vi tror på. Med det sagt, så har det selvfølgelig intet at gøre med hvad vi synes om selve bogen ☺️

Bogen set fra et faglig synspunkt

Hvis man ser bort fra vores holdning, og kigger på bogen fra et fagligt synspunkt, så vil jeg rose bogen for at den forklarer tingene meget kort og konkret. Bogen er efter min mening, en god bog til at bruge i de tidlige klasser til fx seksualundervisning. Jeg vil anbefale fra 3. klasse, hvor er man 9-10 år. Den er nem at forstå for et barn.

I stedet for at bogen er skrevet udelukkende som et opslagsværk, så følger man pigen Ulrikke. Ulrikke spørger hendes morfar hvordan man får børn. Morfar forklarer hvordan det sker. Ulrikke har selvfølgelig nogle spørgsmål, som fx. at en af hendes venner er “lavet i et glas” og hvad det betyder. Hendes morfar svarer så hvordan nogle børn bliver lavet på en anden måde end den “naturlige” måde osv. Samtalen fortsætter og dermed får man svar på alle 9 måder at få et barn på. I bogen fortælles det også på den måde at, uanset hvordan man er kommet til verden, så er det af kærlighed og et ønske. Bogen giver generelt et indblik i alle de forskellige familiesituationer man finder i nutiden, som til tider kan være svært for en forælder at forklare sit barn. Det hjælper bogen med at sætte ord på 👨‍👩‍👧
Bogen kan også bruges som et opslagsværk, hvis man foretrækker det. Derfor er den også god til undervisning, som tidligere nævnt, i de små klasser.

Vurdering af bogen “9 måder at få børn på”

Vi giver bogen 4 ud af 5 stjerner. Bogen er god til at afbilde familiesammensætningen i det moderne samfund. Det er en god fagbog til at lære børn, hvor børn kommer fra. Og at der er andre familiesammensætningen end det klassiske “mor og far”. Bogen er iøvrigt fint illustreret på de forskellige situationer. Se evt. videoen her eller stories i highlight på vores instagram @jasonsverden, under “Boganmeldelser”).

Reklame – bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Lamberths Forlag.

9 måder at få børn på
Illustrator: Irene Østergaard Madsen
Published: 2021