Er du vild med matematik? For det er vi! “Matematik Laboratoriet” er lige udkommet her d. 17. marts og vi har været så heldige at få et læseeksemplar. Bogen indgår i samme serie som “Udelaboratoriet“, “Hjemmelaboratoriet” og “El-laboratoriet”. “Matematik Laboratoriet” egner sig til børn fra 5-6 år, hvor de lærer at forstå vigtigheden af matematik og hvordan man bruger det i hverdagen. Bogen indeholder 27 projekter man nemt kan lave sammen med børn med simple ting man finder i hjemmet. Det vigtigeste er en blyant, lineal, saks og papir/pap – så kommer man langt.

Hvordan vi brugte “Matematik Laboratoriet”

Herhjemme elsker vi at lære ved hjælp af leg og kreative projekter, så denne bog er jo lige sagen for Jason. Vi startede med at snakke lidt om tal og hvad matematik er. Hvorfor det er vigtigt og hvordan man bruger det. Herefter kiggede Jason og jeg igennem bogen for at finde spændende projekter han havde lyst til at lave. Et af de første projekter vi lavede var at folde frøer. Da jeg var barn lærte min mor mig at folde papirsfrøer (origami), der kunne hoppe og uden hjælp af hverken en lineal eller hvor man skal tegne mål. Men frøen i bogen var lidt anderledes og man skulle lave nogle mål og klippe det ud. Jeg synes også den måde frøen skulle foldes på var lidt vanskelig.

Vi gik herefter videre til andre projekter, blandt andet dyrekort, kartoffeltryk og hvor vi laver vores egen æske. Jason og jeg snakkede også om hvor vigtigt det er, at man har beregnet ens mål korrekt, så man ikke ender med et forkert resultat (fx en æske der ikke kan lukkes helt, grundet forkerte mål). Vi lavede to forskellige æsker – en med et eksempel på forkerte mål og et med de rigtige mål. Æsken med de forkerte mål kunne ikke lukkes helt, så Jason kunne se hvad der sker når man beregner forkert. Da vi ikke lige have et karton i A3 størrelse, men kun A4, så var vi nødt til at lave lidt om på de mål der var angivet i bogen, så vores æske blev en smule mindre. Jason ville meget gerne lave en Minecraft skattekiste, så vi tegnede sorte streger med en tusch på æsken ✂🖍

Hvad vi har lært

  • Hvor vigtigt det er med matematik og tal i hverdagen
  • Hvordan man måler korrekt med en lineal
  • At man bruger tal til at bygge ting
  • At man bruger tal til at gøre tingene nemmere
  • At matematik og tal er sjovt
  • At man kan lave mange sjove ting med blot papir, karton, saks, lineal og lim

Som forælder synes jeg det er vigtigt at børn lærer fra en tidlig alder hvad tal er og hvordan de bruges. Vi har også øvet og leget meget med tal herhjemme siden Jason var lille. Det har også gjort det nemmere for ham at være foran andre børn med hans læring og forståelse for tal.

Og ikke mindst, at matematik er sjovt.

Hvad vi synes

Overordnet så er bogen rigtig fin. Der er trin-for-trin billeder og beskrivelser af hvordan man laver de forskellige projekter. Bag hvert projekt finder man også en forklaring på matematikken. Det der især er så smart med bogen er, at de fleste opgaver kan laves med de mest simple ting, som man allerede har i hjemmet. Udover kreative projekter, så indeholder bogen også opskrifter – fx så kan du bage en pizza eller lave chokoladekugler.
Bogen kan bruges fra 5-6 år sammen med en forælder. Et ældre barn kan sagtens bruge det selv uden en voksen. Som forælder er der kun én ting jeg synes der gjorde bogen lidt vanskelig ind imellem. Nogle af projekterne kunne klares på en nemmere (og hurtigere måde) end angivet i bogen. Fx nogle steder kunne man helt undgå at bruge en lineal og tegne det op. Forfatteren har nok valgt at tage det med for at forklare vigtigheden af tal og matematik. Så på den måde giver det god mening.
Vi giver bogen 4 ⭐⭐⭐⭐ ud af 5 stjerner. En rigtig fin bog til at styrke børnenes viden om matematik, der samtidig gør det sjovt med kreative-projekterne.

Du kan købe bogen hos Bog & idé her eller Gads egen webshop.

Tak til Gads Børnebøger for læseeksemplar. Bemærk at dette indlæg indeholder affiliate links.