At læse bøger eller få læst højt har altid været en naturlig del af min opvækst. Min mor har lært mig, at elske bøger fra en tidlig alder. Hun har altid læst bøger højt for mig, taget mig med til diverse boghandlere og købt spændende bøger vi kunne læse sammen. Vi havde også tit ture sammen til biblioteket, hvor vi lånte bøger både til mig og hende. Jeg elskede det. Det er en naturlig del af mig og derfor er det også naturligt at jeg videregiver det til mit barn. Jason har derfor altid haft en masse bøger helt fra spæd og jeg kunne ikke vente til han var gammel nok til selv at blade i dem. At lære ham at elske bøger har ikke været en sur pligt eller tvang – det er kommet naturligt. Men man skal også huske, at have bøger tilgængeligt i hjemmet og huske at læse mens ens børn er små. For hvordan skal de ellers kunne kende til bøgernes magiske verden? Derfor giver jeg nu mine 6 tip og råd til dig, der ønsker at dit barn også bliver interesseret i bøger. Mine tip kommer udelukkende af egen erfaring og mine snart 15 år i bogbranchen 🧡
Sådan får du dit barn til at elske bøger 👇

Jasons gamle læsehjørne med bogreol og bogkasser

6 gode tip til at få dit barn til at læse

📖 1. Start fra en tidlig alder med at introducere bøger for dit barn. Jason var kun et par måneder gammel, da han fik hans første babybøger. Jeg tæller ikke børnebøger han fik i gave og som vi selv købte, der var til når han blev gammel nok. Et tip er, at købe stofbøger, der findes i forskellige farver, designs og med “knitrelyde”. Det styrker både motorikken, sanserne og nysgerrigheden på barnet. Man kan også købe badebøger og bruge dem mens barnet er i bad og også efter.

📖 2. Giv dit barn “mit første bibliotek”. Der findes et hav af forskellige slags. “Mit første bibliotek” er små, praktiske papbøger som er nemme for en baby at sidde og bladre i samt være nysgerrig omkring. De kan bruges i mange år og nysgerrigheden peaker især i 1,5-2 års alderen.

📖 3. Hav altid bøger tilgængeligt, hvor barnet opholder sig. Anskaf en fin bogreol eller en kasse fyldt med bøger til at stå inden for barnets rækkevidde. Det bidrager til barnets nysgerrighed og barnet vil selv gå hen og kigge på bøgerne. Et tip er, at bruge en trækasse eller fx Aykasa kasser til bøgerne. Det har fungeret rigtig godt hos os, inden vi fik vores bogreol. Men vi bruger stadig en trækasse til de bøger der ikke kan være i bogreolen.

📖 4. Lad barnet selv vælge en bog fra bogreolen til at læse i.

📖 5. Gør det til en vane at læse en bog inden sengetid. Her skal man igen huske, at lade barnet vælge bogen selv.

📖 6. Find tid i hverdagen hvor I bruger ca. 15-20 min. på læsning. Det er en god fingerregel.

Et af Jasons ynglingsbøger. Her læser man en historie og baseret på ens valg, skaber man en historie og skal finde den rigtige vej frem. Bogen er desværre udgået.

Hvilke bøger anbefaler jeg?

  • Mit Første Bibliotek
  • Bøger med knapper, lyde og noget man kan føle på
  • Findebøger
  • Fagbøger for de mindste
  • Korte eventyr

Mit Første Bibliotek

Der findes mange forskellige ”Mit Første Bibliotek” bøger fra forskellige forlag. Dem vi selv har været meget glade for, at været nogle som Lidl har lavet. Desværre er det ikke noget man kan købe som en fast vare, men man skal holde øje. Morten havde købt disse små søde bøger i Lidl til kun 69.95 kr. for en æske med 6 forskellige bøger. De er ikke større end ca 6 x 6 cm og er bare perfekt til de små, nysgerrige hænder. Jason elskede dem da han var 1 år og interessen peakede da han fyldte halvandet år. Vi kiggede dagligt, og han havde bøgerne tit med til sengetid, hvor han endte med at falde i søvn med en bog i hånden. I sættet er der med frugt, farver, fartøjer, dyr mm. Fordelen ved disse små pegebøger er, at det er nemt for barnet at have med rundt og bladre i dem. Andre bøger kan i forhold til disse, være lidt tunge og klodsede at have med rundt og bliver tit tabt. En anden fordel er også, at det er papbøger – i modsætning til fx Pixibøger, der nemt går i stykker. Selvom Pixibøger anbefales til de lidt ældre, ser jeg tit forældre købe dem til de helt små. Vi brugte ikke Pixibøger til Jason, da han var i den alder. Det virkede ikke rigtig for ham. Indholdet er for småt og det er svært at bladre i dem.

Som et alternativ til Lidl’s ”Mit Første Bibliotek” kan jeg anbefale disse bøger, der blandt andet fås i Bog & idé.

Disney Klassikere
Disney Frost
Paw Patrol

Bøger med knapper, lyde og noget man kan føle på

Alle bøger med knapper, flapper, lyde, knitren eller ting der kan føles på, er et hit til børn fra 1-1,5 år. Bøgerne jeg nævner her, er hvad der har hittet hos os. Rapand – sjov med lyd har en meget kort historie, hvor barnet følger karateren og kan trykke på en knap der siger en dyrelyd. Der findes flere forskellige i serien, også en juleudgave. Vi har 2 fra samme serie og begge er læst så meget, at de er gået i stykker på forsiden. Lyden virker dog stadig!
Rør aldrig en dinosaur fra Maise & Co. er rigtig sjov – her kan man læse og forskellige dinosaurer og bruge sanserne på de sjove overflader med pigge, streger osv. Der findes også en monsterbog i samme format. Kig tilbage til dinosaurerne og Kig ned i havet er fra samme serie. Det er nogle smukke bøger med flapper i, hvor man kan finde forskellige ting, både dyr, skatte m.m. En stor anbefaling herfra! Skal vi lege mesterkok er en bog Jason købte sammen med Morten. Her lærer man om at lave mad og skal lægge de rigtige ting på deres plads mens man læser. LEGO Duplo – Min Første Dyrebog bog er en bog Jason har fået af mormor. Bogen er egentlig fra 2 år, men Jason har fint kunne kigge i den siden han var 1 år. Den er smukt illustreret og med en masse flotte dyr og farver. Flapperne gør det meget interessant for barnet – Jason elsker at kigge i den, pege på flapperne og åbne dem. Da han var mindre plejede vi sammen at siger hvilke dyr det er, der gemmer sig bag flapperne. Det er en god måde at lære dyrenavne på.

Rapand – sjov med lyd
Rør aldrig en dinosaur
Skal vi lege mesterkok
Kig tilbage til dinosaurerne
Kig ned i havet
LEGO Duplo – Min Første Dyrebog

En bunke bøger i en kasse – det er nemt for de mindste at hive en bog frem fra kassen. Kæmpe anbefaling til de 1-2 årige!

Findebøger

(Reklame) Som nævnt før, så er vi rigtig glade for findebøger fra Lamberths Forlag, da de er meget lærerige, flotte og er spændende. For en god ordens skyld skriver jeg reklame på, da vi tidligere har modtaget bøger til anmeldelse og Jason er bogblogger for forlaget. Men jeg anbefaler bøgerne udelukkende fordi de virker. Det er nemt for barnet at se de forskellige dyr samt lære hvad de hedder. Og det er spændende at læse om alle de forskellige dyr, årstider, farver og natur. Jason fik hans første bøger kort inden han fyldte 2 år. Vi købte dem da vi var på sommerferie i herhjemme og var forbi Kattegatcentret. Jeg fortrød efterfølgende at jeg ikke købte flere, fordi de 2 bøger er de mest læste og slidste bøger Jason ejer. 😅

Kig og snak om naturen
Kig og snak om årstiderne
Kig og snak om dyreunger

(Reklame) “Kig og snak om naturen” købte vi i sommeren 2019 i Kattegatcentret.
De 3 andre “Kig og snak” bøger er modtaget som læsereksemplar fra Lamberths Forlag.

Fagbøger for de mindste

Dengang jeg købte fagbøger var Jason stadig spæd. Udover det, så havde jeg også købt nogle mens jeg arbejdede på hovedkontoret for Bog & idé, trods jeg på daværende tidspunkt ikke havde børn. Men jeg synes de var spændende og derfor købte jeg dem. Da Jason var omkring de 2,5 år, fandt han mange af de fagbøger ret spændende. Især det Mit første leksikon af Neil Morris var populær og blev flittigt læst i dagligt. Bogen er desværre udgået, så jeg kan ikke engang henvise til den. Her er dog andre fagbøger jeg anbefaler. Børnenes store bog om dinosaurer og andre forhistoriske dyr er en ekstra på listen, hvis man er vild med dinosaurer. Vi har bogen på engelsk (jeg købte den før den blev oversat til dansk). Den beskriver meget mere detaljeret omkring dinosaurer og forhistoriske dyr (der er fx anatomi med) og illustrationerne er anderledes.

Børnenes dyreleksikon
Børnenes leksikon – dinosaurer og andre forhistoriske dyr
Børnenes store bog om dinosaurer og andre forhistoriske dyr

Korte eventyr

Bøger med en god historie og morale er altid en god idé. Det er lærerigt for barnet. Denne bog jeg anbefaler her, er faktisk egnet til de lidt ældre børn. Og dog, så har det virket rigtig god hos os. Jason fik bogen da han var lige fyldt 3 år. Det er primært Morten der læser bogen for ham og han er meget interesseret i historierne. Det tager ca. 20 minutter at læse og bogen indeholder også en forældreguide omkring læsning, moralen i historien og samtaleemner med barnet efter man har læst en historie. Bogen anbefales fra skolealderen, men jeg kan anbefale den fra 3 år. Barnet kan selvfølgelig ikke være med til at diskutere moralen og etikken i så tidlig en alder, men det er nogle små søde historier der stadig gør barnet nysgerrig og bringer nogle spændende samtaleemner frem.

Læs 20 minutter om dagen: Løven og musen og 6 andre fabler, du selv kan læse

Jeg håber, at du er blevet klogere omkring små børn og bøger. Hvis du har nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at lægge en kommentar eller skrive til mig 📚

Indlægget indholder reklame for Lamberths Forlag.